Juli was heet dit jaar. Erg warm. Maar dit mooie zomerweer is goed nieuws voor uw zonnepanelen, toch? Of toch niet? In dit artikel kijken we naar de invloed van deze omstandigheden op PV-systemen.

Door de felle zon, op bijna het hoogste punt in haar baan en met nauwelijks wolken aan de hemel, bereikte de instraling de afgelopen weken recordhoogtes. Zoals de grafiek hieronder laat zien, was de instraling in Nederland 25-30% hoger dan het langjarig gemiddelde.

Er kwam dus veel energie onze kant op, klaar om geoogst te worden door zonnepanelen. Maar deze grote instraling gaat gepaard met hoge temperaturen, die zeker niet onopgemerkt zijn gebleven. Het asfalt smolt, bruggen werden breder tot ze niet meer open konden, en gewassen op de velden droogden uit. De vraag is nu, hoe reageren uw PV-systemen op deze hitte? Gedijen ze goed onder deze omstandigheden? Of doen ze het rustig aan, zoals wij mensen dat doen?

Hitte


Het klinkt misschien contra-intuïtief, maar waar zonnepanelen dol zijn op de zon, houden ze niet zo van de temperatuur die ermee gepaard gaat. Zonnepanelen zijn bedoeld om licht om te zetten in elektriciteit, niet in warmte. Om te zien wat deze warmte precies betekent voor de opbrengst van een PV-systeem, hebben we een case study uitgevoerd voor een installatie in onze woonplaats Eindhoven. In dit voorbeeld kijken we naar een set modules op het zuiden, in een optimale hellingshoek van 35°. Kijkend naar de meteorologische gegevens die we dagelijks verzamelen, bleek de gemiddelde temperatuur in Eindhoven ongeveer 3°C hoger te zijn dan het langjarig gemiddelde. Maar omdat deze hogere omgevingstemperatuur wordt gecombineerd met de hoge instraling en de warmte die door de modules zelf wordt gegenereerd, zorgt dit ervoor dat de gemiddelde celtemperatuur 6°C hoger is dan normaal, waarbij gemakkelijk waarden tot 60°C kunnen worden bereikt! Dit is slecht nieuws, want zonnepanelen worden minder efficiënt bij hoge temperaturen, net als alle halfgeleiders. Een hogere temperatuur betekent een lager potentiaalverschil binnen de cellen, wat resulteert in lagere spanningen. En hoewel de stroom in dergelijke situaties misschien wat hoger is, compenseert dat de lagere spanningen niet, wat resulteert in lagere opbrengsten. Het vermogen in watt is immers het product van spanning en stroom.

Effecten


Voor ons testgeval was de bestralingssterkte in juli 34% hoger dan het langetermijngemiddelde. Op het eerste gezicht zou je verwachten dat de opbrengst navenant zou stijgen. Door temperatuurverliezen is dat niet het geval. De opbrengst was deze maand slechts 30% hoger, het verschil wordt volledig veroorzaakt door de hoge temperaturen. Zoals verwacht is dit verschil groter dan in voorgaande jaren met hun iets zachtere zomers. Gewoonlijk kijken we naar een verschil van ongeveer 1,5%, in plaats van de 4% voor dit jaar.

Dus ja, dit zonnige zomerweer leidt tot hogere opbrengsten voor uw zonnepanelen. Maar niet precies zo hoog als u zou verwachten. Maar hoewel het totale rendement misschien wat lager uitvalt, vanwege de hoge instraling en het aantal uren daglicht, zal juli nog steeds de beste maand van het jaar zijn, zoals elk jaar.

Temperatuur is slechts één van de vele factoren die de opbrengst van een PV-systeem beïnvloeden. Onze ontwerpsoftware houdt rekening met al deze waarden, zodat het nauwkeurig de verwachte opbrengsten voor elk PV-systeem kan berekenen. Deze exacte berekeningen vormen een belangrijk onderdeel in de verzekerde kWh garantie van Autarco.