Eind november zijn Edwin en Liesbeth vertrokken naar de Zuidpool voor hun missie ‘Clean2Antarctica’. De eerste energieneutrale en zero-waste expeditie naar de Zuidpool, met als doel aandacht te genereren voor klimaatverandering en mensen te inspireren in actie te komen.

De 30-daagse trip van 2400 kilometer voert door een ijswoestijn waar de zon nooit ondergaat. Logisch dat er wordt gekozen voor zonne-energie voor de aandrijving. Hun Solar Voyager bestaat uit een truck en twee trailers die voorzien zijn van tien Autarco panelen voor de aandrijving. Vanwege de sterke reflectie vanaf de sneeuw is gekozen voor zogenaamde bifacial panelen, waarbij beide zijden stroom genereren. De panelen zijn bevestigd met een demontabel systeem, als het te hard waait moet de bovenste rij eraf gehaald worden zodat de trailer niet omvalt. Bij nog meer wind gaat alles er af en gaat de Solar Voyager voor anker.

Moeder natuur besloot dat Edwin en Liesbeth na tachtig kilometer hun tocht al tijdelijk moesten stilleggen door een sneeuwstorm. Dit duurde anderhalve dag en een dag later gebeurde het opnieuw. Maar zoals Edwin zegt “… even if we don’t always like turbulence, sometimes we need it, just a little bit. Turbulence can set into motion a new state of things.” Benieuwd hoe de rest van de missie verloopt? Je kunt de Solar Voyager nu volgen via de live feed.