In 2018 en 2019 worden scholen van Stichting Ons Middelbaar Onderwijs (OMO) door diverse installateurs van zonne-energie voorzien. Met behulp van de SDE+ subsidie en de gezamenlijke inkoop werd het voor deze scholen mogelijk een serieuze investering te doen in het verduurzamen van hun gebouwen. Niet alleen kan hiermee een deel van de eigen energievraag door middel van groene stroom worden ingevuld, voor de scholen is het meteen een mooie gelegenheid om hun leerlingen bewust te maken van de noodzaak hiervan.

Autarco is samen met een aantal installateurs betrokken bij negen scholen. Onze engineers ontwikkelden in onze Helios ontwerpsoftware de legplannen waarbij de opbrengsten werden geoptimaliseerd dankzij geavanceerde opbrengstberekeningen. Hierin bleken niet alleen de beschikbare ruimte op het dak en de aanwezige obstakels van belang te zijn, ook de constructieve sterkte van de daken en de staat van de dakbedekking bepaalden in enkele gevallen het legplan. In totaal zal er ruim 1 MWp aan Autarco zonnepanelen geïnstalleerd worden. Het Fioretti College in Veghel heeft het grootste systeem van ruim 300 kWp.

Waarde kWh-garantie

€1.1 miljoen

Totaal vermogen

1 MWp

Zonnepanelen

PC-serie
Meer info

Omvormers

UX + XLX serie
Meer info

Montagesysteem

Matrix symmetrical
Meer info

Een veilige investering in solar voor scholen


Waar mogelijk werd de huisinstallateur van de betreffende school ingeschakeld voor de werkzaamheden aan het AC-gedeelte van de installatie. Deze werkzaamheden vinden immers voor het grootste gedeelte in het gebouw plaats, waar de aansluiting tussen de omvormers en de bestaande hoofdverdeelkast gemaakt moet worden. Het is daarom een groot voordeel om te werken met een installateur die bekend is met de bestaande situatie en de kabels in het gebouw.

Alle geïnstalleerde systemen bestaan volledig uit Autarco producten en hebben een verzekerde kWh-garantie voor een duur van vijftien jaar. Samen met een onderhoudscontract zijn de scholen hiermee verzekerd van de prestaties van hun zonnestroomsysteem, gedurende de gehele looptijd van de SDE+ subsidie. Op deze manier zijn de scholen volledig ontzorgd en zeker van een veilige investering.

“Belangrijk voor ons is het feit dat de systemen volledig bestaan uit Autarco componenten en een totaaloplossing vormt. Dit zorgt ervoor dat wij kunnen profiteren van de kWh-garantie. De opbrengst is gegarandeerd en de business case waterdicht voor de komende 15 jaar” 

“Als school hebben we een maatschappelijke verantwoordelijkheid om de leerlingen mee te geven hoe belangrijk het is om zorgvuldig om te gaan met onze planeet. Het zichtbaar te investeren in duurzaamheid versterkt deze boodschap naar onze leerlingen.”

Eric Hoogland – Projectmanager huisvesting bij OMO

De waarde van zonne-energie binnen het onderwijs


Om de leerlingen van de scholen bij het project te betrekken zal in de loop van dit jaar een onderwijspakket verzorgd worden. Daarnaast zijn er beeldschermen geplaatst, waarop doorlopend een op maat gemaakte presentatie wordt getoond. Hierin zijn niet alleen de prestaties van het zonnestroomsysteem zichtbaar, de gegevens worden ook vertaald naar praktische voorbeelden. Het opladen van een telefoon of het rijden in een Tesla spreken immers meer tot de verbeelding dan alleen het aantal opgebrachte kWh.

Geïnteresseerd? Ontvang een gratis dakscan en een van onze Erkende Dealers neemt contact met je op.

Interesse om een Erkende Dealer van Autarco te worden? Klik hier voor meer informatie.