Zonnepanelen hebben vanaf de eerste dag van de lente van 2020 een hoge opbrengst laten zien. Ten opzichte van een gelijke periode in de afgelopen jaren lag de opbrengst bijna 40% hoger. Dankzij Autarco’s nauwkeurige monitoring systeem was dit duidelijk te zien.

Opbrengst (grijze lijn geeft gemiddelde over de voorgaande 4 jaren)

Ook de globale instraling lag duidelijk hoger ten opzichte van het gemiddelde (grijze lijn). Daarnaast is ook te zien dat de directe component van de instraling een veel grotere bijdrage heeft geleverd dan afgelopen jaren.

De hoge opbrengst was een combinatie van factoren:

  • Gunstige weercondities van vrij koud weer met een droge oostenwind waardoor er weinig bewolking was
  • De buitengewone maatregelen die de regering heeft genomen vanaf 15 maart, zorgden voor veel minder vlieg- en autoverkeer