De vijf factoren waar je op moet letten bij de keuze van formaat zonnepanelen


Historisch gezien zijn er altijd twee verschillende afmetingen zonnepanelen geweest. Een met zestig cellen voor residentiële daken en een met 72 cellen voor grotere commerciële projecten. Dat werkte omdat de afmeting van een zonnecel werd gemeten in een uniforme eenheid. Echter komt hier in 2021 verandering in (zie ons artikel over ontwikkelingen in 2021). De zonnepanelen die nu worden geïntroduceerd hebben verschillende formaten met als gemene deler dat ze een stuk groter zijn dan hun voorgangers. 

Extra keuze is fijn! Maar waar moet je nu precies op letten bij de keuze van het juiste formaat zonnepaneel? In dit artikel leggen wij dat aan jou uit.

5 factoren

Er zijn een aantal factoren van belang bij het kiezen van het juiste formaat zonnepanelen voor jouw opdracht:

  • Het dragend vermogen van het montage systeem (mechanische belasting)
  • De compatibiliteit van de omvormer
  • Arbeidswetgeving (grotere panelen zijn zwaarder!)
  • Design vrijheid
  • Opslag en logistiek

Elk van deze punten zullen hieronder afzonderlijk worden toegelicht.

Mechanische belasting


Zonnepanelen worden niet alleen steeds groter maar ook steeds zwaarder. Het montage systeem dat gebruikt wordt om de panelen op het dak te monteren moet hierop berekend zijn. Ook zijn de standaard montage lengtes van deze systemen vaak niet verenigbaar met panelen die breder zijn dan 1100 millimeter.

Langere/bredere modules hebben ook een grotere kans op microscheurtjes als deze niet worden geïnstalleerd met het juiste montage systeem. Controleer bij de producent van de zonnepanelen of klemming aan de korte kant is toegestaan en tot welke mechanische belasting (2400 of 1800Pa). Mocht er schade aan de panelen zijn ontstaan door het gebruik van een foutief dak montage systeem dan bestaat de kans dat de productgarantie komt te vervallen. 

De Autarco Apex en Matrix dak montage systemen zijn al volledig compatibel met de 182 millimeter modules (450 Wp).

De comptabiliteit van de omvormer

Veel van de nieuwe modules, en specifiek degene die meer dan 500Wp opwekken, hebben een hogere stroom spanning dan de gemiddelde omvormer kan verwerken. Autarco omvormers zullen worden geupgrade naar 14A DC input en 16A DC input om meer mogelijkheden te creëren voor grotere zonnepanelen.

Ook kunnen wij dankzij de Autarco ‘digital twin’ en actuele weerdata een precieze berekening maken van de maximale output van een zonnestroomsysteem. Hierdoor kunnen wij ervoor zorgen dat de omvormer opgewassen is tegen elke situatie.

Arbeidswetgeving

Nogmaals: zonnepanelen worden niet alleen groter maar ook zwaarder! Huidige wetgeving dicteert dat als een zonnepaneel meer dan 23 kilo weegt deze door meer dan een man het dak op getild moet worden. Zwaardere panelen betekent dus hoogstwaarschijnlijk dat er meer installateurs betrokken zijn bij een project en dus minder efficiency. 

De MHI en onze nieuwe 405 Wp zonnepanelen wegen allebei minder dan 23 kilo. Panelen met een maximale opbrengst boven de 420Wp zijn of:

  • Zwaarder dan 23 kilogram
  • Maken gebruik van glas dat dunner is dan 3,2 millimeter (sterk ontraden!)

Design vrijheid

Een lengte tussen de 1700 en 1800 millimeter is ideaal voor zonnepanelen op een residentieel schuin dak. Zo passen er precies drie zonnepanelen naast elkaar.

Bij daken met meerdere obstakels is het aan te raden om kleinere panelen te gebruiken. Deze genereren door een hogere mate van design flexibiliteit (je kunt er vaak meer plaatsen!) vaak een hogere opbrengst dan grotere panelen.

Opslag en logistiek

Vaak vergeten maar cruciaal: een standaard vorklift heeft ‘vorken’ van 1200 millimeter breed. Deze kunnen zonnepanelen van groter dan 1800 millimeter alleen optillen aan de ‘lange’ kant. Dit kan gevolgen hebben bij de bezorging als het niet mogelijk is om de vorklift van de zijkant te laden.

Verder is het nu al aan te raden om pallets vol panelen uit te pakken met twee man personeel. Voor grotere panelen is dit zeker een vereiste. Hier moet dus het juiste aantal personeel voor aanwezig zijn.

Het advies van Autarco

Staar je niet blind op het aantal Wattpiek dat een zonnepaneel kan opwekken. Zorg ervoor dat de zonnepanelen die jij koopt een efficiency hebben van minimaal 205W/m2 maar houd ook rekening met andere factoren waaronder: logistiek, systeem montage en natuurlijk de totale verwachte installatiekosten.